«Η Ρωσία στέλνει επιθετικά ελικόπτερα στη Συρία», λένε οι ΗΠΑ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε τη Ρωσία για αποστολή επιθετικών ελικοπτέρων στη Συρία, προειδοποιώντας ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να κλιμακώσει δραματικά τη…
σύγκρουση που συγκλονίζει την αραβική χώρα τους τελευταίους 15 μήνες.

Η Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «ανησυχούν για τις τελευταίες πληροφορίες που έχουμε ότι επιθετικά ελικόπτερα βρίσκονται εν πτήση προς τη Συρία,» μετέδωσε το Associated Press.

«Έχουμε ζητήσει από τους Ρώσους τη διακοπή αποστολής όπλων στη Συρία», δήλωσε η κ. Κλίντον.

Μια μελέτη του International Peace Research Institute της Στοκχόλμης αναφέρει ότι η Ρωσία είχε προμηθεύσει το 78% των όπλων της Συρίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών.

Από την πλευρά της, η Ρωσία αρνήθηκε σθεναρά ότι τα όπλα που παρέχει στη Συρία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να συντρίψουν την εξέγερση.

Η Rosoboronexport, ο κρατικός εξαγωγέας όπλων της Ρωσίας, έχει επίσης αντιμετωπίσει τις διεθνείς επικρίσεις για τις παραδόσεις όπλων στη Συρία.

Η Ρωσία στέλνει μαχητικά στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα στείλει πολεμικά αεροπλάνα στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, όπου τον τελευταίο καιρό υπήρξαν μεγάλες εντάσεις και παραβιάσεις της εκεχειρίας, κατά τις οποίες έχασαν την ζωή τους 8 στρατιώτες.

«Να εφαρμοστεί η εκεχειρία»

Κατά τον εκπρόσωπο του ρωσικού στρατού γίνεται έτσι μια σημαντική προειδοποίηση προς το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία. Ο Γκορμπούλ μιλώντας στο πρακτορείο Ιντερφάξ δήλωσε πως τα αεροπλάνα θα απογειωθούνε από τις βάσεις στην Αρμενία.

Κατά την ανταλλαγή πυρών που συνέβη την περασμένη εβδομάδα στα σύνορα των δύο χωρών, έχασαν τη ζωή τους 5 Αζέροι και 3 Αρμένιοι στρατιώτες.

Η Ρωσία, η Γαλλία, Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες πριν από κάποιο διάστημα προέβησαν σε προειδοποίηση προς την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να εφαρμόσουν του κανόνες της ανακωχής. Η Ρωσία μπορεί να επέμβει στις συγκρούσεις.

Πηγή

Advertisements