Οι Ισπανοί ανθρακωρύχοι δίνουν μάχη για τις δουλειές τους με… ρουκέτες…

Tην ώρα που η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι μάχεται να πείσει, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι άλλο κρίση χρέους και άλλο κρίση του τραπεζικού συστήματος, μια άλλη μάχη …
βρίσκεται σε εξέλιξη στα βόρεια της χώρας.

Οι ανθρακωρύχοι απεργούν εδώ και πολλές εβδομάδες ενάντια στα σχέδια για συρρίκνωση των ορυχείων, ενώ η αντιπαράθεση με την Αστυνομία έχει εξελιχθεί σε κανονικό πόλεμο.

Τα ανθρακωρυχεία στις περιοχές της Αστούριας και της Λεόν, πρωταγωνιστούν ως σχεδόν μοναδική πηγή δουλειάς στην ευρύτερη περιοχή εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

Ανέκαθεν υπήρξε και τόπος αντίστασης με πρωτοφανείς απεργιακές κινητοποιήσεις. «O παππούς μου έδινε μάχες εδώ το 1934. Ο πατέρας μου το 1962 και τώρα ήρθε η σειρά μου» λέει ένας από τους εργαζόμενους. Το 1962 έγινε μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων κατά του καθεστώτος Φράνκο.

Όπως γράφει η El Pais, ο τομέας έχει μια βασική αδυναμία: δεν μπορεί να σταθεί χωρίς την κρατική επιχορήγηση.

Το μέλλον του, κατά συνέπεια, είναι αβέβαιο, καθότι οι επιδοτήσεις από την ΕΕ πήραν παράταση μόνο μέχρι το 2018.

Στη συνέχεια όμως θα απαιτείται αποκλειστικά και μόνο κρατική ενίσχυση, η οποία είναι ήδη μειωμένη, λόγω της κρίσης.

Αυτό είχε ήδη σαν αποτέλεσμα να σταματήσει η παραγωγή σε αρκετά σημεία και να απολυθούν χιλιάδες εργαζόμενοι. Επιπλέον, η εισαγωγή της συγκεκριμένης πρώτης ύλης κοστίζει λιγότερο.

Με λίγα λόγια, ο τομέας που απασχολεί χιλιάδες Ισπανούς μοιάζει καταδικασμένος να σβήσει. Το αποδεικνύουν και οι αριθμοί: από τους σχεδόν 53.000 εργαζόμενους τη δεκαετία του 1980, σήμερα απασχολούνται 7.900 σε 47 σημεία.

Το μείγμα αυτό έφερε τις απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες κρατούν εδώ και αρκετές εβδομάδες με πορείες στις μεγάλες πόλεις, αποκλεισμούς αυτοκινητοδρόμων, αλλά και κανονικές μάχες με την Αστυνομία.

Εικόνες που θυμίζουν χώρες της Νοτίου Αμερικής, όπου κυριαρχούν αντάρτικα κινήματα είναι καθημερινές στα πρωτοσέλιδα του ισπανικού Τύπου: ανθρακωρύχοι με αυτοσχέδια όπλα εκτοξεύουν «ρουκέτες» στους Αστυνομικούς.

Σε άλλα σημεία ρίχνουν κορμούς δέντρων στους αυτοκινητοδρόμους για να αποκλείσουν την κυκλοφορία. Ακόμα και οι σιδηροδρομικές γραμμές έχουν αποκλειστεί. Τα συνδικάτα στην Αστούριας συνεχίζουν την απεργία, ενώ ετοιμάζουν και πορεία διαμαρτυρίας στη Μαδρίτη με στόχο το υπουργείο Βιομηχανίας.

Προς το παρόν δεν έχει οριστεί η ημερομηνία της πορείας, ενώ είναι γεγονός ότι οι τελευταίες κινητοποιήσεις είναι λιγότερο βίαιες. Η τοπική κυβέρνηση του «Πριγκιπάτου της Αστούριας», όπως ονομάζεται η περιοχή, ζητά από την κυβέρνηση Ραχόι να δώσει περιθώρια περαιτέρω επιδοτήσεων.

in.gr

Advertisements