«Η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, πρέπει να βγουν απο το Ευρώ, ώστε να αποκτήσουν εθνική ανεξάρτητη δημοσιονομική, νομισματική, και εμπορική πολιτική», δηλώσε προχθές ο Μπερλουσκόνι
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προειδοποίησε σε συνέντευξή του ότι το κόμμα του χάνει ψηφοφόρους με τη στήριξη που παρέχει στα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας της…
κυβέρνησης Μόντι, υπονόησε ότι ενδέχεται να αποσύρει τη στήριξή του από αυτήν πριν τη λήξη της θητείας της το 2013 και μίλησε για τα πολλά πλεονεκτήματα του εθνικού νομίσματος – γινόμενος ο πρώτος Ευρωπαίος πολιτικός που αμφισβητεί ευθέως το ευρώ.
Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός άσκησε κριτική στις αυξήσεις των φόρων και την εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας από την τεχνοκρατική κυβέρνηση του Μάριο Μόντι. «Την ημέρα που θα σταματήσουμε να στηρίζουμε την τεχνοκρατική κυβέρνηση θα ξανακερδίσουμε τους ψηφοφόρους μας» δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Wall Street Journal . Η στάση του Μπερλουσκόνι έχει σημασία για την Ιταλία και την Ευρώπη, αφού μπορεί να παραιτήθηκε μεν από την κυβέρνηση, ωστόσο παραμένει πρόεδρος του κόμματός του που είναι το κόμμα που στηρίζει την τεχνοκρατική κυβέρνηση Μόντι στο Κοινοβούλιο με τις περισσότερες ψήφους και μπορεί, αν θελήσει, να τη ρίξει ανά πάσα στιγμή.
Στη συνέντευξή του ο Μπερλουσκόνι άσκησε για πρώτη φορά ευθεία και δημόσια κριτική στην κυβέρνηση Μόντι. «Αν συνεχίσουμε με τις πολιτικές της κυρίας Μέρκελ», είπε, «θα καταλήξουμε σε ένα επιδεινούμενο υφεσιακό σπιράλ. Πρόκειται πράγματι για λάθος πολιτική», κατέληξε. Ο αρχηγός του Κόμματος της Ελευθερίας, που είχε παραιτηθεί τον περασμένο Νοέμβριο, εξήρε τις κινήσεις του Μάριο Μόντι για την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρωζώνης και για τη δημιουργία ευρωομολόγου.
Θεώρησε ωστόσο τις αυξήσεις φόρων που η κυβέρνηση αυτή επέβαλε ως ‘υπερβολικές’ ενώ παράλληλα την έψεξε ότι έχει μείνει πίσω στις προσπάθειες για μείωση των δημοσίων δαπανών (μας θυμίζει κάτι από Ελλάδα αυτό;) και για μεταρρυθμίσεις στις αγορές απασχόλησης και στο δικαστικό σύστημα. «Θα διατηρήσουμε τη στήριξή μας όσο η κυβέρνηση παρουσιάζει στη βουλή νομοσχέδια που δεν είναι ενάντια στην ατζέντα μας και που θεωρούμε πως είναι προς όφελος της χώρας», πρόσθεσε ο Μπερλουσκόνι.
Τέλος, έσκασε κι ένα … κανόνι εναντίον του ευρώ, παρατηρώντας πως αν η Ιταλία υποχρεώνονταν να βγει από την Ευρωζώνη, η εξαγωγική της οικονομία θα επανακτούσε τη δυναμική της από τα ‘πολλά πλεονεκτήματα’ του δικού της νομίσματος, παραπέμποντας συγκεκριμένα στη δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματος και την ενίσχυση της ζήτησης για τα εγχώρια προϊόντα.
Πηγή

Advertisements